Поредни отличия за борците от Елхово

понеделник / 4 юли / 2016 12:30


На 1 и 2 юли в гр. Пловдив се проведе Държавното първенство по борба свободен стил на спортистите от малките селищни системи за момчета и момичета /12 – 14 години/. В състезанието участваха отборите от Златица, Симеоновград, Тополовград, Долен Чифлик, Средец, Елхово и други с близо 100 състезатели по борба.

Спортен клуб по борба “Стефан Караджа” гр. Елхово се представи с общо 10 състезатели при момичетата и момчетата, които завоюваха 6 медала от първенството – 4 сребърни и 2 бронзови. Със сребърни медали се окичиха – Никола Борисов – кат. 35 кг, Атанас Георгиев – кат. 38 кг, Велин Недялков – кат. 53 кг и Стела Дакова – кат. 37 кг, а Илия Гочев – кат. 32 кг и Гюлшен Симеонова – кат. 44 кг извоюваха бронзови медали.

Шампионката ни от тази година Недрет Симеонова /кат. 52 кг/ не бе допусната до състезанието заради 300 гр. превишение от категорията си, а над 10 човека бяха по-тежки с от 1 до 3 кг от категориите си, но единствено за нашата състезателка съдийското жури не направи компромис, сподели треньорът на елховските борци Александър Петков.

Останалите състезатели от клуба също направиха добро класиране, като не може да не отбележим най-малкия участник в първенството – единадесет годишния Александрин Христов /кат. 38 кг/, който се класира на четвърто място. На пето място се класираха Никола Илиев /кат. 53 кг/ и Преслав Върбанов /кат. 59 кг/.

На 24 и 25 юли в Стокхолм, Швеция ще се проведе Европейското първенство по свободна борба за кадетки. Старши треньор на националния отбор на България за кадетки е Станка Златева – многократна европейска и олимпийска шампионка, която проведе два подготвителни лагер-събора в гр. Сливен. В края на първия лагер се проведоха контролни преборвания, в които участва и Недрет Симеонова. В първата си среща Недрет се бори с титулярката Таня Тенева от отбора на Димитровград. След като губеше по точки в първата част, нашето момиче успя да се мобилизира и във втората част тушира съперничката си. Втората си среща Недрет завърши наравно по технически точки. В третата среща със значително по-тежката шампионка в кат. 70 кг от Плевен, елховската боркиня получи неприятна контузия в рамото, заради която няма да може да участва в официалните преборвания за европейското първенство, които ще се проведат в края на втория лагер в Сливен.

Но все пак бъдещето е пред нея и можем да й пожелаем нови успехи в спортната кариера – както на републиканския, така и на международния тепих, коментира г-н Петков.

Първенството в гр. Пловдив бе последното за годината за СКБ “Ст. Караджа” Елхово. То бе последно и за треньора на клуба – заслужилия треньор Александър Петков. В град Елхово той изкара 4 години като учител по физ. възпитание и спорт в ПГ “Ст. Караджа” и едновременно с това и като треньор в клуба по борба в нашия град. За престоя си в Елхово г-н Петков успя да тренира и да вдъхне спортен кураж в голям брой деца и младежи, които заслужено спечелиха медали за клуба ни.

Александър Петков сподели в края на спортната си кариера в град Елхово: “Това е незабравим период от моя живот и аз винаги когато мога ще се връщам в град Елхово за да се виждам с моите колеги и приятели, повечето, от които са ми помагали и са ме подкрепяли във времето.”

Оставете коментар