Екоград на двора в детска градина „Надежда”, по НК”За чиста околна среда”

четвъртък / 28 юли / 2016 5:09

Екоград на двора в детска градина „Надежда”, по НК”За чиста околна среда”

В днешния топъл и слънчев юлски ден децата от групите „Славейче” с учител Женя Михайлова и „Червена шапчица” с учител Станка Николова при ЦДГ „Надежда”, превърнаха двора на детската градина в малка строителна площадка. Заедно със своите учителки децата изработиха къщи и блокове за своя импровизиран „Екоград” с отпадъчни материали. Планираната инициатива беше част от дейностите планирани по проект „Цветен екокът на двора” по НК „За чиста околна среда”, към ПУДООС, МОСВ.

Вече ненужните празни кашони и кутии вместо да бъдат изхвърлени в прекрасни цветове засияха къщи, блокове, замъци и пързалки – с прозорчета и врати, покриви и саксии по первазите. С голямо желание децата участваха в инициативата за  създаване на еко-града и вложиха творчество и инициатива, а обикновените кутии постепенно придобиха своя нов облик. Изрязваха и лепиха покриви, врати и прозорци, рисуваха с моливи и бои за рисуване с пръсти и неусетно и непринудено изпод детските ръце грейнаха изпъстрени нови сгради.

Децата разбират, че те също са част от обществото и трябва да бъдат отговорни за своите действия и постъпки, да откриват промени в околната среда и да предлагат самостоятелни решения за нейното опазване. Едно такова решение се оказа повторното използване на вече ненужните хартии, кутии и кашони, които ежедневно виждаме разпръснати по площадки и улици около нас. Така по забавен начин децата откриха още едно приложение на отпадъчните материали и как те могат да бъдат превърнати лесно в нещо красиво, което да използват в ежедневието си, за игра или в различните дейности. И по този начин се продължи традцията в ЦДГ „Надежда” да се работи с акцент върху екологичното възпитание на децата, добиването на конкретни знания и възптаването на умения и навици в сферата на екологичната култура.

С пожелание да допълнят своя град с нови сгради    през есента, децата си пожелаха весело лято и безгрижна, изпълнена с игри и усмивки ваканция.

Оставете коментар